Schimmelnagel/kalknagel

 

Symptomen schimmelnagel

Een schimmelnagel ook wel kalknagel genoemd kunt u herkennen aan een bruine of gele verkleuring die ontstaat aan de zijkanten van uw nagel. Meestal begint het bij de nagel van de grote of kleine teen. De nagel wordt na een tijdje dikker, broos en kan gaan afbrokkelen. Ook zal de schimmelnagel minder snel gaan groeien.

 

Oorzaken schimmelnagel

Een schimmelnagel ontstaat vaak uit een verwaarloosde voetschimmelinfectie die is overgeslagen naar de nagels. Iemand met bijvoorbeeld een beschadigde nagel of een verminderde weerstand heeft een grotere kans op een schimmelinfectie. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, hotels en sauna's kunt u schimmelinfecties oplopen. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen.

 

Testen

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom uw nagel verdikt of verkleurd is. De nagels kunnen ook dikker worden door druk van de schoen, ouderdom, psoriasis, hoornnagels of ziekte. Daarom is het verstandig om de nagel te testen op schimmel, zodat u geen onnodige kosten maakt voor behandelingen en producten die uiteindelijk geen resultaat opleveren.

Tijdens een pedicurebehandeling kunt u bij mij in de praktijk uw nagel laten testen op schimmel en heeft u binnen 10 minuten de uitslag. Geen kostbaar laboratoriumonderzoek waarbij u lang op de uitslag moet wachten. De kosten voor een test bij mij in de praktijk zijn € 34,95.

Op basis van de informatie uit de test kunnen we een behandelplan opstellen.

 

Behandeling

Een schimmelnagel geneest vrijwel nooit vanzelf. Als u de schimmel niet behandeld dan kan de schimmel zich langzaam uitbreiden. De behandeling van schimmelnagels is een langdurig traject. Houd er rekening mee dat het 9 tot 12 maanden kan duren voordat de schimmel uit uw nagel is verdwenen. De schimmelnagel word door de pedicure dunner gefreesd. Thuis behandeld u zelf de nagel 2 keer per dag met een schimmeldodend middel. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden daarvan. Naast de verzorging van de voeten dienen ook de schoenen en sokken worden behandeld.