Eelt

Wat is eelt, hoe ontstaat eelt en wat kun je eraan doen?

Eelt bestaat uit dode huidcellen en is een verdikking van de hoornlaag/opperhuid.

Het is vaak gelig van kleur meestal hard en voelt soms ruw aan. Eelt komt vaak voor op of onder de voet.

Het is een plaatselijke verdikking, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan druk of wrijving.

Die verhoogde druk of wrijving kan ontstaan door de verkeerde maat schoenen te dragen of door de stand van de voet. Door de stand van je voet kan het zijn dat je voeten niet goed afwikkelen tijdens het lopen en daardoor kunnen er verhoogde druk punten ontstaan. Door onder andere rugklachten kan je ook anders gaan lopen en meer eelt ontwikkelen. De gevolgen die kunnen ontstaan door overtollig eelt zijn onder andere: likdoorns, kloven, pijnlijke gewrichten of lokale ontsteking van de huid.

Een dun laagje eelt fungeert als een natuurlijke beschermlaag, maar overtollig eelt kan pijnklachten veroorzaken. Het is daarom belangrijk om dit regelmatig door een pedicure te laten verwijderen. Zorg ten eerste dat je goede schoenen draagt die passen bij jouw lengte en breedtemaat van je voet. Een podotherapeut of podoloog kan je hierin goed adviseren of eventueel zooltjes aanmeten.

Thuis kunt u een dun laagje eelt verwijderen met een eeltvijl of eeltrasp. Zorg ervoor dat u de voeten dagelijks insmeert met een goede voeten crème die 10% ureum bevat. Ureum zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt hierdoor blijft de huid zacht en soepel. De Dermoleen cream is hier uitermate geschikt voor. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.